Woningen

Woningeigenaren zonder energielabel hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid gekregen. Ze kunnen dit eenvoudig omzetten in een definitief energielabel door het te registreren via internet. Gaat u uw woning verkopen of verhuren, dan bent u verplicht dit voorlopige label om te zetten naar een definitief label. Maakt u het voorlopige energielabel niet definitief dan riskeert u een boete van ca. €400,- . De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) ziet hier op toe.

De woningeigenaar heeft twee keuzes. Hij kan zelf via de Internetapplicatie van de overheid zelf het voorlopig energielabel definitief maken of hij kan kiezen om een volledig energielabel te laten opmaken, beide mogelijkheden kunt u laten regelen door een gecertificeerd bedrijf zoals EPA Support.

Optie 1
Alle huiseigenaren hebben in 2015 een brief van de Rijksoverheid ontvangen met het voorlopige energielabel. Dit voorlopige energielabel kunt u nu al vinden op de website www.zoekuwenergielabel.nl. ( vanaf 1 januari 2015) Dit voorlopige energielabel is niets anders dan een indicatie op basis van een “best guess” . Uw woning kan dus evengoed ernstig afwijken van deze indicatie. Dit voorlopige label is dan ook niet voldoende om te voldoen aan de labelplicht. Vanaf 1 januari 2015 kunt u zelf online www.energielabelvoorwoningen.nl) de volgende energetische maatregelen van uw woning aanpassen aan de werkelijke situatie. U heeft hier voor een DigiD nodig om in te loggen. Na het inloggen kunt u de woninggegevens aanpassen op de volgende zaken:

1. Type glas leefruimte
2. Type glas slaapruimte
3. Gevelisolatie
4. Dakisolatie
5. Vloerisolatie
6. Verwarming
7. Warmwater voorziening
8. Ventilatie
9. Zonnepanelen
10. Zonneboiler

Na wijziging van de gegevens, kunt u foto’s, aankoopnota’s of ander bewijslast uploaden om de door u aangebrachte wijziging aan te tonen. Vervolgens kunt u als Erkend Deskundige kiezen voor EPA Support. Na controle zullen wij het voorlopige label definitief maken. De kosten van het definitief maken bedraagt €40,-

Optie 2
Mocht u om wat voor reden dan ook, geen voorlopig energielabel kunnen of willen omzetten naar definitief, dan kunt u dit ook aan ons overlaten. Wij maken dan voor u een zogenaamde Energie-Index en laten deze gratis voor u omzetten naar een energielabel.
Wij meten de woning op locatie op en berekenen met onze software de Energie-Index. Na afmelding bij de rijksoverheid en opslag in de energielabel databank verstrekken wij u het energielabel.
Deze methodiek is niet anders dan het bekende energielabel voor woningen van voor 1 januari 2015.
Ziet u geen tijd en gelegenheid het voorlopige energielabel definitief te maken, dan kunt u nu al een energielabel laten verzorgen. De kosten van deze optie zijn afhankelijk van het type woning.